Wintersport: hoge prijzen in Zwitserland schrikken Belg niet af

Interhome blikt vooruit op winterseizoen en ziet luxe belangrijker worden

Een derde van de reeds geboekte wintervakanties van Belgen bij vakantiewoningverhuurder Interhome gaat door in Zwitserland. Dat buurland Oostenrijk maar liefst de helft goedkoper is om te gaan skiën, lijkt geen effect te hebben op ons boekingsgedrag. Net als vorig jaar, maken Frankrijk en Oostenrijk de top drie winterbestemmingen af – met respectievelijk 23% en 22% van de boekingen. Zwitserland is de koning op vlak van luxe en dat we daar belang aan hechten, blijkt ook uit de soort woning die we kiezen: er werden meer 4- en 5-sterrenwoningen gereserveerd ten opzichte van vorig jaar.

Elk jaar kiezen we voor iets meer luxe op wintervakantie. “Voor Belgen gaat skiën gepaard met een mooie accommodatie, een praktisch uitgerust gebied en culinaire adresjes”, zegt Thibault Van Look, Commercieel Manager België bij Interhome. “En die combinatie vind je het snelst in Zwitserland. Recente cijfers tonen aan dat skiën in het land steeds duurder wordt, maar uit ons trendrapport blijkt dat dat geen invloed heeft op het aantal boekingen ter plaatse. Integendeel, naast het feit dat Wallis dé favoriete skiregio van de Belg blijft, zien we ook een lichte verschuiving van 3-sterrenwoningen naar 4- en 5-sterrenverblijven.”

Vakantiewoning vs appartement
Een 4- of 5-sterrenwoning heeft natuurlijk een hoger prijskaartje dan een iets lagere klasse. En dat geldt ook voor de vergelijking tussen vakantiewoning en appartement. Dat ook daar een verschuiving aan de gang is, blijkt opnieuw uit de cijfers van het trendrapport van Interhome. In 2015 koos bijna 80% voor een appartement en 20% opteerde voor een vakantiewoning. Dit jaar verschuiven die cijfers met 8%: tijdens de winterperiode zullen nu 28% vakantiegangers in een vakantiewoning verblijven, 72% in een appartement. “Aangezien je in Zwitserland meer vakantiewoningen vindt dan appartementen, blijkt dat de keuze voor het land ook hier zijn invloed heeft. 8% lijkt klein, maar is op jaarbasis een opmerkelijke verandering”, zegt Thibault Van Look.

Kloof met andere landen wordt elk jaar groter
De kloof tussen Zwitserland en andere populaire ski-oorden als Frankrijk en Oostenrijk wordt elk jaar een stukje groter. Zo staan de Franse Alpen nog steeds als tweede populairste winterbestemming genoteerd, maar zakken ze van 24 naar 19% van de boekingen. Tirol, de bestemming die volgens recente cijfers als goedkoopst uit de bus komt, zakt met een kleine 2%: van 18 naar 16% van de boekingen voor het winterseizoen. Deze kleine beetjes maken dat Zwitserland elk jaar een groter aandeel van de winterboekingen op zich neemt.

Over Interhome
Interhome is een verhuurder van vakantiewoningen met een aanbod van 33.000 huizen, chalets en appartementen in 33 verschillende landen. Traditioneel is Interhome het sterkst vertegenwoordigd in Europa. Interhome onderscheidt zich van haar concurrenten door middel van haar stevige netwerk van eigen servicekantoren. Interhome is in 1965 opgericht in Zwitserland en viert in 2015 haar 50ste verjaardag. Moedermaatschappij Interhome AG is gevestigd in Zürich en is 100% eigendom van Hotelplan Holding AG, dat op haar beurt eigendom is van Migros, de grootste retailorganisatie van Zwitserland. De Belgische zetel van Interhome is gevestigd in Diegem. Meer info: www.interhome.be

Over Sound of C

Sound of C is een Belgisch full service PR bureau voor de toeristische sector. Al sinds 2012 zijn we actief voor toeristische diensten, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere toeristische ondernemingen. Enkele van onze klanten: de toeristische diensten van Kroatiƫ, Aruba, Antwerpen, Mechelen, Brugge, Thailand, Hannover, Diest, Rijnland-Palts, Sunny Cars, Corendon en Interhome. Sinds 2016 organiseert Sound of C ook het grootste toeristische blogger event in Belgiƫ, Bloggers UTD - the travel gathering.

Sound of C
Koning Albertstraat 76 1A
3290 Diest