Skip to Content

Waarom Thais nieuwjaar op jouw bucketlist moet staan

’s Werelds grootste waterpistolenfestival, eeuwenoude tradities en een enorm eenheidsgevoel: een nieuwjaar zoals gevierd in Thailand kom je nergens anders tegen. In de maand april komen alle inwoners en toeristen gezamenlijk naar buiten om de hitte te bestrijden met liters water. Dit omdat tijdens die periode de zon van plaats veranderd en een nieuw jaar wordt ingeluid. Naast het feestgebeuren wordt Boeddha tijdens deze periode ook extra geëerd en zoeken alle Thai hun familie op. Eén adres dus, voor wie traditionele gebruiken in een heuse feestsfeer wil meemaken!

Door de positie van de zon en sterren, wordt in Thailand april aangeduid als start van het nieuwe jaar. Vroeger werden Buddha-standbeelden rustig overgoten met water, omdat de Thai geloofden dat dat goed geluk bracht. Maar anno 2017 ziet dat er iets anders en jonger uit. Niet enkel Buddha, maar iedereen mag midden april geloven aan een natte douche.

Grootste waterpistoolfestival ter wereld
Thais nieuwjaar – ‘Songkran’ genoemd in de volksmond – staat gelijk aan ’s werelds grootste waterfestival. Midden april komen bijna alle Thai naar buiten om voorbijgangers volledig nat te spuiten met waterpistolen. Doorheen de straten van het Oosterse land rijden pick-ups met grote watervaten, zodat iedereen snel zijn pistool opnieuw kan vullen. Uiteraard gaat dit alles gepaard met veel muziek, drank en vertier – waarbij de inwoners graag bezoek krijgen van enthousiaste toeristen. Waar is dat feestje?! 

Wit als schoonheidsideaal
Dat je als Westerse toerist extra veel aandacht zal krijgen, komt door ons witte huidskleurtje. Thai zien dit als een schoonheidsideaal en dat komt extra naar buiten tijdens het Songkranfestival. Dan mag je je – naast al het water - verwachten aan hopen wit poeder dat ze op alles en iedereen smeren, om zichzelf aantrekkelijker te voelen. Voor ons eerder een handig excuus om je eens helemaal nergens iets van aan te trekken. Je chique kleren laat je dus best thuis.

Terug naar dorp van oorsprong
Traditioneel gaan de Thai tijdens het Songkran-festival terug naar hun dorp, stad of provincie van oorsprong. Hier zoeken ze hun (oudere) familie op om respect en liefde te betuigen. De handen van oudere familieleden worden dan besprenkeld met water – ook met de hoop op goed geluk.

Praktisch
Zowel in 2017 als 2018 wordt Songkran gevierd van 13 tot 15 april.  Thai Airways vliegt 4x per week (din, don, zat en zon) non-stop direct van Brussel naar Bangkok. In Economy mag je al 30kg ruimbagage meenemen.  Meer info: www.thaiairways.com. Daarnaast zijn er nog tal van andere maatschappijen die Bangkok vanuit Brussel aanbieden – zij het met een stopover – zoals Emirates, Etihad en Qatar Airways. Voor meer info, check de website van Brussels Airport (www.brusselsairport.be). 

Contacteer ons
Jo Thuys Sound of C
Jo Thuys Sound of C
Over Sound of C

Sound of C is een Belgisch full service PR bureau voor de toeristische sector. Al sinds 2012 zijn we actief voor toeristische diensten, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere toeristische ondernemingen. Enkele van onze klanten: de toeristische diensten van Kroatië, Aruba, Antwerpen, Mechelen, Brugge, Thailand, Hannover, Diest, Rijnland-Palts, Sunny Cars, Corendon en Interhome. Sinds 2016 organiseert Sound of C ook het grootste toeristische blogger event in België, Bloggers UTD - the travel gathering.

Sound of C
Koning Albertstraat 76 1A
3290 Diest