Waarom je tijdens het wildseizoen naar de Veluwe moet

Het wildseizoen in de beboste landstreek de Veluwe is een van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. De culinaire troeven van de regio zijn dan ook een van de redenen dat de Gault & Millau Gids voor Nederland als gastland koos. De start van het wildseizoen wordt gegeven in oktober, wanneer het buiten herfst kleurt, dauw de ochtend typeert en het haardvuur ons verwarmt. Het seizoen afsluiten gebeurt op tweede kerstdag. Wij overtuigen je hieronder om dit najaar nog naar de Veluwe te trekken. 

Spot de big five

En neen, hiervoor hoeft je niet naar Afrika te reizen. Ook de natuur van de Veluwe kent de big five. Zijnde: een Schotse hooglander, een edelhert, een wild zwijn, een ree en een vos. Het beste moment om een glimp van hen op te vangen is voor dag en dauw aan de hand van een ochtendwandeling- of fietstocht. Om nog meer kans te hebben oog in oog te staan met het loslopend wild kan je een unieke safari boeken geleid door een boswachter. 

Ervaar een wildproeverij

Hier draait het niet alleen om wild eten, maar ontdek je de échte wereld die schuilgaat achter het Veluws wild. En dat op de meest transparante wijze in de vorm van een middag- en avondprogramma. Je doorloopt met je reisgezelschap de letterlijke route die het Veluws wild aflegt: van bos tot bord. Je maakt onder andere een wildtocht vergezeld door een boswachter, woont een ontweid- en slachtdemonstratie bij en proeft van het wild zoals het nog nooit smaakte. 

Wandel door het wild

De Veluwe huisvest ook Kroondomein Het Loo, het grootste landgoed van Nederland, dat op haar beurt de thuisbasis vormt van het Wieselse Bos. Dit bosgebied diende vroeger als jachtgebied van prins Hendrik en dat merk je tijdens je wandeling. Zo passeer je een opvallende ‘voerhut’ waar vroeger het voer voor het wild werd opgeslagen en bereik je een uitzichtpunt over het volledige gebied. Trek dus je wandelschoenen aan als je geschiedenis en natuur wilt combineren. 

Schuif je voeten onder tafel

Uiteraard kan je de magische combinaties van het wild proeven in een van de vele restaurants. Zo vind je in het hart van de Veluwe het idyllische Huisje James waar de ingrediënten letterlijk vanuit de natuur rondom het restaurant komen. Nog een gekend restaurant is Planken Wambuis, een nostalgische herberg in een modern jasje. Je smult er van eigentijdse Franse gerechten met Veluwse twist. Luxe zoek je op in Hotel-Restaurant de Echoput, bekend om de bereiding van wild en paddenstoelen. Meer toppers vind je hier

Neem een Erkend Veluws Streekproduct mee naar huis

En naast al dit bovenstaande werd er ook een speciaal keurmerk ontwikkeld voor Veluwse streekproducten. Dat keurmerk garandeert consumenten dat een product en de grondstoffen ervan wel degelijk afkomstig zijn van de Veluwe en dat de verwerking ervan ook op Veluwse bodem heeft plaatsgevonden. Zo dragen producenten een steentje bij aan de kwaliteit van het landschap. Een ideaal souvenir van de Veluwe is dus een van de erkende streekproducten: van de lekkerste kazen tot vers gelegde eieren en karaktervol bier. 

Meer inspiratie voor een culinair tripje naar de Veluwe? Die vind je hier: 

http://www.holland.com/culinair-nederland

Contacteer ons
Heleen Luyckx Jr. Consultant, Sound of C
Heleen Luyckx Jr. Consultant, Sound of C
Over Sound of C

Sound of C is een Belgisch full service PR bureau voor de toeristische sector. Al sinds 2012 zijn we actief voor toeristische diensten, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere toeristische ondernemingen. Enkele van onze klanten: de toeristische diensten van Portugal, Kroatië, Thailand, Aruba, Mechelen, Noord-Brabant, Hannover en Diest alsook reisorganisaties Sunny Cars, Corendon, Interhome en Beaujean Vacances. Sinds 2016 organiseert Sound of C ook het grootste toeristische blogger event in België: The Belgian Travel Blog Awards.

Sound of C
Koning Albertstraat 76 1A
3290 Diest