SAS wordt 70!

Voor deze 5 innovaties mogen we SAS nog steeds dankbaar zijn

Luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines wordt deze maand 70 jaar. De maatschappij zag het licht een jaar na het einde van WOII door een samensmelting van de toenmalige Zweedse, Deense en Noorse nationale luchtvaartmaatschappijen. Gedurende haar 70-jarige geschiedenis heeft SAS steeds het voortouw genomen in de ontwikkeling van de luchtvaartsector en kwam het, zoals het Scandinaven betaamt, vaak op de proppen met nieuwe innovaties. Denk maar aan inflight entertainment of de eerste vrouwelijke piloot. Ook vandaag de dag  blijft SAS vernieuwen via haar research afdeling SAS Labs. Zo experimenteert SAS met ingeplande chips als boarding pass en vanaf dit najaar zal het cabinepersoneel op de vluchten van SAS uitgerust worden met iPad Mini’s om haar service te verbeteren. 

Innoveren zit de Scandinaven in het bloed. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de grootste Scandinavische luchtvaartmaatschappij door de jaren heen zijn stempel gedrukt heeft op de luchtvaartsector. Omwille van volgende 5 vernieuwingen mogen we SAS tot op de dag van vandaag dankbaar zijn:

1.Economy class voor toeristen

Wie vandaag een vlucht neemt boekt 9 op 10 een Economy ticket. Tot SAS in 1952 goedkopere tickets aanbood op haar transatlantische vluchten was het slechts mogelijk om een vluchtticket te kopen aan de hoogste prijsklasse, zonder onderscheid of men reisde voor zaken of privé. SAS gaf hiermee het toerisme internationaal een enorme boost, want eindelijk kon ook de gewone man zich een vliegtuigticket permitteren.

2.Vliegen over de noordpool

SAS was de eerste commerciële luchtvaartmaatschappij die erin slaagde om van Europa naar Los Angeles te vliegen via de zogenaamde ‘Polar shortcut’. Die verkorte de reistijd tussen Kopenhagen en LA van 36u tot 22u. Twee jaar eerder was SAS er ook al in geslaagd om als eerste maatschappij over de magnetische noordpool te vliegen. Dit dankzij een zelf ontwikkeld polair navigatiesysteem, in feite de voorloper van de huidige GPS.

3.Inflight entertainment

Wie long haul vliegt kan het zich niet anders meer voorstellen, maar er is ooit een tijd geweest waarin men geen films of TV-series kon kijken aan boord. SAS introduceerde als eerste maatschappij inflight entertainment in 1968 op haar vluchten van Kopenhagen naar New York.

4.Eerste vrouwelijke piloot

In mei 1969 werd Turi Wideroe de eerste vrouwelijke piloot in dienst van een commerciële luchtvaartmaatschappij. De dochter van luchtvaartmagnaat Viggo Wideroe werd een celebrity in de VS en ontving in 1971 samen met de bemanning van de Apollo 11 de prestigieuze Harman International Aviation Award uit handen van de toenmalige Amerikaanse president Nixon.

5.Slaapstoelen in businessclass

In 1992 introduceerde SAS de EuroSleeper, een comfortabele slaapstoel, op haar lange afstandsvluchten. De stoelen moesten zakenreizigers in staat stellen om fris en uitgeslapen op hun meeting te verschijnen.

Innovaties anno 2016

Ook vandaag de dag blijft SAS vernieuwen en zet het ondermeer in op groene vluchten. Volgens CEO Rickard Gustafson moet het mogelijk zijn om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te vliegen. Dit wil zeggen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Om hieraan tegemoet te komen maakt SAS op dit moment al gebruik van biobrandstof.

Andere baanbrekende innovaties waar SAS aan werkt zijn ondermeer chips die onder de huid worden ingeplant en die ons in staat moeten stellen om ons door een luchthaven te navigeren zonder instapkaart of identiteitskaart.

Op korte termijn wordt het cabinepersoneel op SAS vluchten uitgerust met een iPad Mini. Op die manier kunnen ze de service naar de klant toe verbeteren door hen up-to-date te houden over hun vluchtverbindingen of bagagetransfers.

Wie meer wil weten over de rijke geschiedenis van SAS kan volgende pagina’s raadplegen:

https://www.flysas.com/upload/International/SKI/Media-center/Mediakit/Oct09/SAS%20innovations.pdf

http://www.sasgroup.net/en/history-milestones/

https://scandinaviantraveler.com/sas70

Over Scandinavian Airlines:

SAS is de leidende Scandinavische  luchtvaartmaatschappij met dagelijkse vluchten naar bestemmingen in Europa, de Verenigde Staten en Azië.  SAS is lid van Star Alliance (www.staralliance.com) en biedt samen met de 27 partners meer dan 1300 bestemmingen wereldwijd in 195 landen.
Meer informatie op www.flysas.com

Noot voor de redactie:
Meer informatie en/of beeldmateriaal via Jo Thuys (+32 473 86 46 15 of jothuys@soundofc.be)

Contacteer ons
Over Sound of C

Sound of C is een Belgisch full service PR bureau voor de toeristische sector. Al sinds 2012 zijn we actief voor toeristische diensten, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere toeristische ondernemingen. Enkele van onze klanten: de toeristische diensten van Kroatiƫ, Aruba, Antwerpen, Mechelen, Brugge, Thailand, Hannover, Diest, Rijnland-Palts, Sunny Cars, Corendon en Interhome. Sinds 2016 organiseert Sound of C ook het grootste toeristische blogger event in Belgiƫ, Bloggers UTD - the travel gathering.

Sound of C
Koning Albertstraat 76 1A
3290 Diest