Noord-Brabant is European Region of Gastronomy in 2018

Woensdag 18 april 2018 — Noord-Brabant, in het zuiden van Nederland, is de bestemming voor lekkerbekken die van het goede leven houden en graag historische en hippe steden met cultuur en natuur combineren. De provincie van Van Gogh, Dutch design, de Efteling en Brabantse gastvrijheid smaakt altijd naar meer, zeker nu het zich Europese Regio van de Gastronomie 2018 mag noemen. Bovendien is het sinds maandag 9 april nog makkelijker om Noord-Brabant te bezoeken. Dankzij de nieuwe Intercity verbinding tussen Brussel en Amsterdam sta je nu op een halfuurtje in Breda vanuit Antwerpen.

Zeg je rijke gastronomische traditie en gastvrijheid, dan zeg je: Noord-Brabant. De provincie is er beroemd om. Niet zo gek dus dat juist dit deel van Nederland zich in 2018 European Region of Gastronomy mag noemen, samen met het Ierse Galway. Dat betekent tien maanden lang een agenda boordevol foodevents, foodfestivals en foodconcepten onder de noemer Brabant Celebrates Food waarbij het draait om culinaire tradities, duurzaamheid, vernieuwende gerechten en eten op bijzondere locaties.

Culinaire kunst en cultuur
Zo heeft pop-up restaurant GAST speciaal voor dit gastronomische jaar haar deuren geopend in de Mariakapel in ’s-Hertogenbosch. Een jaar lang zijn er bijzondere events en koken toonaangevende chefs hier de sterren van de hemel. Fietsen langs food in Noord-Brabant kan met originele fietsbelevingsroutes zoals Proef de 5 Trappisten route langs vijf trappistenkloosters, onder meer in de buurt van Tilburg. Kunstliefhebber? Dan haal je je hart op bij de prikkelende tentoonstelling  ‘Je bent wat je eet, over de kunst van eten’ in Museum Jan Cunen in de gezellige stad Oss. Een verrassende blik op ons voedsel geeft Food is Fictie in het Stedelijk Museum in ’s-Hertogenbosch, te zien vanaf 30 juni 2018.   

Pop-up restaurants tussen aspergevelden  
Tijdens het voorjaar staan de streekproducten in de spotlights in Noord-Brabant, extra leuk om dan een tripje naar Noord-Brabant te plannen. Asperges, aardbeien en ansjovis zijn dan volop te proeven tijdens het ProefMei culinair en cultureel festival van 31 mei t/m 3 juni 2018 in de historische stad Bergen op Zoom bij stadspaleis de Markiezenhof. Of wat dacht je van asperges smullen in pop-up restaurants tussen aspergevelden? Van april tot en met juni staan er vijf niet te missen asperge-evenementen op het programma waaronder ‘Restaurant op ‘t Land’ bij het dorp Wouw.

Culinaire foodhotspots
Festivals en speciale events van het gastronomische jaar laten zich uitstekend combineren met bekende culinaire hotspots in Noord-Brabant. Zoals de veel geroemde Kazerne – restaurant, kunstgalerie, lab en shop ineen –  en Vane Restaurant & Skybar in designstad Eindhoven. Of zet koers naar de Spoorzone in Tilburg, een industriële wijk met foodhotspots, craft-bierbrouwerijen en bio-koffiecafés. Eenmaal in ’s-Hertogenbosch mag een Bossche Bol niet ontbreken; een lokale delicatesse van soezenbeslag gevuld met slagroom en een laag pure chocolade, die zich het best laat smaken op een terras aan de voet van de Sint-Janskathedraal uit 1530.

Ontdek alle onvergetelijke foodbelevingen in Brabant op Brabant Celebrates Food. De website van VisitBrabant geeft volop inspiratie voor een vakantie in Noord-Brabant.

Over Noord-Brabant
Noord-Brabant is een gastvrije provincie met een heel eigen karakter en charme, ideaal voor een korte vakantie dichtbij. Vanuit Brussel sta je 1,5 uur later in licht- en designstad Eindhoven, een uur verwijderd van Amsterdam. De stad van Philips hoort thuis in het rijtje bijzondere Brabantse steden, net zoals Breda, ’s Hertogenbosch en Tilburg. Stuk voor stuk met mooie musea, imposante kerken, shoppingwijken en culinaire hotspots. Treed in de voetsporen van de beroemde schilder Van Gogh. Zijn geboortehuis in Zundert, het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch met originele werken van de meester en het 335 km lange Van Gogh fietspad met het fonkelende Van Gogh Roosegaarde fietspad bij Eindhoven zijn hoogtepunten. Kers op de taart van een Brabant-vakantie zijn de prachtige natuur van Nationaal Park de Biesbosch, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en de bourgondische gastronomie van het Brabantse land. 

CHV Noordkade Veghel location Food Design Week Restaurant AfzakkerijSource: CHV Noordkade Veghel
Chefs van Noord-Brabant Culinair club
CirculoPolle’s Kitchen at Efteling theme parkSouce: Efteling
CityFood & Film FestivalSource: Verkadefabriek
Dinner Van Tot at Sectie Cstudiosduring Dutch Design Week in Eindhoven
Event Bourgondisch 's-Hertogenbosch Photo Marcel Willems
Event Gezellige zaken, ’s-HertogenboschSource: ‘s-Hertogenbosch
Event Theaterfestival Boulevard ‘s-HertogenboschPhotography Karin Jonkers
Festival CirculoSource:Festival Circulo
Food images restaurants in Noord-BrabantRestaurant SenseSource Noord-Brabant Culinair
Ketelplein at StrijpSSource: Eindhoven
Logo Brabant Celebrates Food
Markiezenhof during Proefmei event. Photo John de Jong
Overview map We Are Food Innovation programme Noord-Brabant European Region of Gastronomy 2018. Source Agri Food Capital
Pop-up Restaurant GAST in ’s-Hertogenbosch.Photography: Tony Perez (mrperezident)
Pop-up Restaurant GAST in ’s-Hertogenbosch.Photography: Tony Perez (mrperezident)
Restaurant De Wagonat Spoorzone TilburgSource: Marketing Tilburg
Source Theaterfestival Boulevard
We Are Food exhibition Jan Cunen Museum OssLouise te Poele, City Bird, 2012
We Are Food exhibition Jan Cunen Museum OssTjalf Sparnaay, Foodscape, 2014