Skip to Content

Lage Landen tentoonstelling officieel geopend in Bergen op Zoom

Op zaterdag 16 februari werd de tentoonstelling “Lage Landen, schatten uit het Rijks” officieel geopend in theater De Maagd en Stadspaleis het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De tentoonstelling is tot en met 9 juni te zien in het Markiezenhof en reist dan verder naar andere musea in Nederland. Lage Landen presenteert 38 parels uit het Rijksmuseum, werk uit eigen collectie, twee paralleltentoonstellingen (van Arsis en Erik de Jonge) en tal van activiteiten voor jong en oud. 

De vier natuurelementen

 ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’ is de eerste van vier tentoonstellingen die telkens op een van de natuurelementen focussen. Na aarde in de Lage Landen, komen ook water, wind en vuur aan bod in Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren. De tentoonstellingen reizen tussen 2018 en 2025 door Nederland en zijn het resultaat van een samenwerking tussen vijf stadsmusea (Het Westfries Museum uit Hoorn, het Hannemahuis in Harlingen, Stedelijk Museum Zutphen, Museum Gouda en het Markiezenhof in Bergen op Zoom) en het Rijksmuseum Amsterdam. 

Jurk van Koningin Maxima als pronkstuk

Met een bezoek aan “Lage Landen, schatten uit het Rijks” maak je in het Markiezenhof een reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst met werken uit de periode tussen de 17e tot 20e eeuw, van o.a. Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël, Jozef Israëls en Willem Roelofs. Die landschappen hadden stuk voor stuk in Bergen op Zoom geschilderd kunnen zijn, want volgens boswachter/natuurfotograaf Erik de Jonge is de Brabantse Wal “Nederland in een notendop.” Het pronkstuk van de tentoonstelling is de koninklijke Rubia-japon die gedragen werd door Hare Majesteit Koningin Máxima op Prinsjesdag 2009. De roze/rode japon is van de hand van ontwerper Jan Taminiau. Hij maakte gebruik van de meekrapplant, uit de regio rond Bergen op Zoom, om de jurk haar unieke kleur te geven. 

Interactieve audiotours

Bij de tentoonstelling kun je kiezen uit drie audiotours, met o.a. streekverhalen van authentieke personages. De dialecttour neemt je mee langs verschillende kunstwerken en beschrijft in een sappig Bergs en Zeeuws dialect een aantal bijzondere verhalen en emoties die de werken teweeg brengen. Ook voor de liefhebbers van poëzie en voor kinderen werden er speciale audiotours voorzien. De kindertour koppelt de schilderijen aan muziek en laat kinderen nadenken over wat ze zien, niet zien en wat er te zien zou kunnen zijn. De Nederlandstalige audiotours zijn gratis te verkrijgen bij de ingang van de Grote Binnenplaats van het Markiezenhof.

Meer Bergen op Zoom

Wil je een bezoek aan de tentoonstelling koppelen aan een citytripje Bergen op Zoom? Dan mag je een bezoekje aan de Sint-Gertrudiskerk niet overslaan. Op de toren van de kerk, ook wel Peperbus genoemd, wordt je getrakteerd op het mooiste uitzicht over de stad en bij zonnig weer kun je Antwerpen zelfs zien liggen. Smalle straatjes, oude pleintjes en monumenten vertellen in Bergen op Zoom het verhaal van een rijk en bewogen verleden. Een prachtig decor voor leuke winkeltjes, cafeetjes, terrassen en sfeervolle restaurants. En op steenworp afstand van de gezellige binnenstad zit je midden in de natuur.

Contacteer ons
Over Sound of C

Sound of C is een Belgisch full service PR bureau voor de toeristische sector. Al sinds 2012 zijn we actief voor toeristische diensten, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere toeristische ondernemingen. Enkele van onze klanten: de toeristische diensten van Portugal, Kroatië, Thailand, Aruba, Mechelen, Noord-Brabant, Hannover en Diest alsook reisorganisaties Sunny Cars, Corendon, Interhome en Beaujean Vacances. Sinds 2016 organiseert Sound of C ook het grootste toeristische blogger event in België: The Belgian Travel Blog Awards.

Sound of C
Koning Albertstraat 76 1A
3290 Diest