Skip to Content

Help, ze rijden hier links in plaats van rechts

Enkele handige tips als je op reis gaat naar een land waar ze links rijden

Er zijn veel dingen die je dagelijks doet, zonder er bij stil te staan waarom je ze zo doet. Tot je ineens in een omgekeerde situatie terechtkomt. Zoals wanneer je op je vakantiebestemming je huurauto instapt en je je realiseert dat ze daar links rijden. Dat voelt gek! Plots begrijp je waar linkshandigen dagelijks mee te maken hebben: alles gaat precies andersom. Op 13 augustus is het Linkshandigendag en daarom zet autohuurspecialist Sunny Cars enkele tips voor links rijden op een rij.

In België rijden we rechts en bevindt het stuur zich aan de linkerkant van de auto. Toch is dat niet altijd zo geweest. Ook in België werd eerst links gereden. Pas in 1899 was de omschakeling naar rechts rijden voltooid. Nog steeds rijdt 35% van de wereldbevolking links. Dat zijn maar liefst 76 landen, voornamelijk voormalig Britse kolonies. Het zijn opvallend vaak de eilanden waar ze links rijden. En laat dat nu net onze favoriete vakantieplekjes zijn…

Ga je binnenkort op vakantie naar een linksrijdend land? Dan is dat best even wennen. Hoe houd je het veilig? Het grootste struikelblok is ongetwijfeld het verlaten van een parkeerplek of uitrit. Je moet dan links de weg opdraaien en dan rijd je automatisch naar de rechterkant van de baan. Sunny Cars geeft je daarom graag vijf tips die je op weg helpen:

1. Huur een automaat: geen gedoe met links schakelen zodat je je volledig kunt concentreren op het verkeer. Die auto’s zijn vaak wat duurder, maar dat win je makkelijk terug op vlak van veiligheid en een relaxter roadtripgevoel.

2. Plan je route én gebruik navigatie zodat je niet afgeleid bent wanneer je de weg moet zoeken.

3. Let op de andere weggebruikers en rijd achter hen aan, de verkeersstroom houdt je aan de juiste kant van de weg.

4. Blijf geconcentreerd en focus op de juiste rijkant. Hier vind je dus ook de verkeersborden, -lichten en rijrichting.

5. Bemoeien mag! (Voor een keer dan toch.) Meestal is het heel vervelend als iemand zich met je rijstijl bemoeit, maar laat het nu vooral gebeuren. Vraag je reisgenoot om alert te blijven en mee te denken over de juiste weghelft.

Tot slot: door je goed voor te bereiden geniet je nog meer van je reis. Zorg dat je van tevoren geïnformeerd bent over de verkeersregels ter plekke. Bovendien ben je dankzij de all-in formule van Sunny Cars volledig verzekerd, want zelfs als je goed voorbereid bent schuilt een ongeval soms in een klein hoekje.

 

Een beetje geschiedenis:

Wat gaf de doorslag voor links of rechts rijden?

Zwaardvechtende Romeinen

Vaak denken we dat het links rijden van bij de Britten is overgewaaid, maar het waren vooral praktische veiligheidsredenen die ervoor zorgden dat mensen vroeger links reden. Zo kozen de Romeinen ervoor om links te rijden vanaf het moment dat ridders zich te paard gingen verplaatsen. Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn konden ridders op die manier namelijk vlot hun zwaard grijpen om hun tegenstanders te bevechten.

Franse aristocratie

Toen in de 18e eeuw paardenkoetsen steeds meer het straatbeeld sierden, verkozen koetsiers dan weer om rechts te rijden. Met hun zweep in de rechterhand was het opnieuw rechtshandigheid die de doorslag gaf. Toch was er nog geen eenheid. Terwijl burgers rechts hielden, kozen de adellijke rijtuigen de linkerkant. Niet veel later zorgde Napoleon ervoor dat rechts rijden de norm werd. In elk Europees gebied dat hij veroverde, voerde hij die regel in. De meeste landen die zoals Groot-Brittannië ontsnapten aan de veroveringen behielden hun tradities.

Charming USA

Ook in Amerika werd oorspronkelijk links gereden, gevolgd door rechts rijden met het stuur aan de verkeerde kant. Totdat Henry Ford de bekende T-Ford introduceerde waarbij het stuur links stond. De catalogus uit 1908 vermeldde dat het zo makkelijker zou zijn voor passagiers om in- en uit te stappen aan de kant van de stoep… zeker wanneer die passagier een dame is. Hoe attent van mister Ford. Door de grote populariteit van Amerikaanse wagens, die massaal geëxporteerd werden, pasten ook vele andere landen hun verkeersregels aan.

Mixed up Myanmar

Mocht je op reis gaan naar Myanmar, wees gewaarschuwd: daar maken ze het nog ingewikkelder. Het stuur zit aan de rechterkant van de auto én ze rijden er ook rechts. In 1970 besliste dictator Ne Win dat er in de voormalige Britse kolonie voortaan rechts in plaats van links gereden zou worden. Toch staat het stuur in de meeste auto’s nog steeds rechts. Ook sommige verkeersborden herinneren nog aan de oorspronkelijke regel om links te rijden.

Over Sunny Cars

Bij Sunny Cars reserveren vakantiegangers een zorgeloze huurauto. Het bedrijf hanteert een unieke all-informule waarbij all-in ook echt all-in betekent: ongelimiteerde kilometers, alle benodigde verzekeringen, dekking van glas-banden-bodem- en dakschade, terugbetaling eigen risico en een aanvullende BA-verzekering van € 7,5 miljoen zijn standaard zijn inbegrepen. Als extra optie kunnen klanten kiezen voor aanvullende servicepakketten. Sla de wachtrij over met Premium of Express of kies voor het Geen waarborg pakket, zodat je geen creditcard of zelfs cash nodig hebt. Daarnaast beschikt Sunny Cars over een daadkrachtige reserveringsafdeling om klanten voor, tijdens en na hun reis optimaal te helpen. 

 

Contacteer ons
Over Sound of C

Sound of C is een Belgisch full service PR bureau voor de toeristische sector. Al sinds 2012 zijn we actief voor toeristische diensten, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere toeristische ondernemingen. Enkele van onze klanten: de toeristische diensten van Portugal, Kroatiƫ, Thailand, Aruba, Mechelen, Noord-Brabant, Hannover en Diest alsook reisorganisaties Sunny Cars, Corendon, Interhome en Beaujean Vacances. Sinds 2016 organiseert Sound of C ook het grootste toeristische blogger event in Belgiƫ: The Belgian Travel Blog Awards.

Sound of C
Koning Albertstraat 76 1A
3290 Diest