Deze 10 kerstspecialiteiten vind je enkel in Nedersaksen terug

Voor de ultieme kerstervaring moet je al enkele jaren in Nedersaksen zijn. In haar 9 romantische stadjes, alle gelegen in een straal van maximaal 120 km rond deelstaathoofdstad Hannover, is de diversiteit aan kerstmarkten nergens groter. Ook op culinair vlak behoren de kerstmarkten in Nedersaksen tot de meest gevarieerde ter wereld. Van geflambeerde Rattenstaarten in Hameln en Jägerwein in Wolfenbüttel tot Mumme glühwein in Braunschweig en – zowaar – Belgisch glühbier in Göttingen. Klaar voor een culinaire reis door de wondere kerstwereld van de 9 romantische stadjes van Nedersaksen? Wunderbar! 

1 – Mumme glühwein in Braunschweig
Voor één van de charmantste Duitse kerstmarkten, moet je in Braunschweig zijn. Specialiteit hier is de “Mumme glühwein”, een speciaal maltbrouwsel in de vorm van warme wijn. En met uitzicht op het sprookjesachtige kasteelplein in het centrum smaakt dit geestrijke drankje extra lekker.

2 – Rattenstaarten in Hameln
In Hameln staan meer dan 60 houten kerststalletjes je op te wachten in een gezellig, winters decor. Hameln is natuurlijk bekend van het sprookje van de Rattenvanger. In Restaurant Rattenfängerhaus kan je terecht voor een portie ‘rattenstaarten’. Dit zijn geflambeerde varkenslapjes die in reepjes gesneden worden. Althans, dat is toch wat ze de toeristen wijsmaken.  

3 – Pumpernickel in Hildesheim
Een steenworp verder vind je het charmante stadje Hildesheim. Hier kun je een verfijnd amandelkoekje proeven, dat naar de al even verfijnde naam “Pumpernickel” luistert. Kerstfeestje in je mond!

4 – Belgisch Glühbier in Göttingen
In Göttingen laten ze de traditionele glühwein achterwege en verrassen ze je met een glas glühbier. En niet zomaar bier: Belgisch bier! In hun recept van glühbier is Liefmans Kriek namelijk het hoofdingrediënt. Santé!

5 – Pfefferrolle in Goslar
Wie het liever wat pikanter heeft moet beslist naar Goslar gaan. Daar vind je een speciale versie van de Duitse bratwurst: de Pfefferrolle. Een pikante peperworst met kruiden bereid, die perfect past bij de kloosterlikeur die in het nabijgelegen klooster “Wölteringerode” wordt gebrouwen.

6 – Jägerwein in Wolfenbüttel
Wolfenbüttel is de heimat van Jägermeister. Het wereldbekende kruidendrankje wordt dan ook in zowat alle lokale gerechten en specialiteiten gebruikt. Op de kerstmarkt van de stad kun je bijvoorbeeld de Jägerwein proeven, een glühweinvariant op basis van Jägermeister. Drinken met mate(n) is ten zeerste aangewezen!  

7 –  Je eigen baumkuche in Celle

In Celle kun je terecht voor Baumkuchen: een ronde laagjescake die aan een spit gebakken wordt. Het recept komt niet uit Celle zelf, maar het is wel de enige kerstmarkt waar je je eigen Baumkuche kunt maken. Als dat na al die glühweinvarianten nog een optie is, natuurlijk.

8 – Zout uit eigen bodem in Lüneburg
Lüneburg kent heel wat specialiteiten, maar hun zout steekt daar met kop en schouders bovenuit. Door in de middeleeuwen zout te ontginnen uit de mijnen, kon de stad rijkdom en macht verwerven. Anno 2016 kun je hun zout – en speciaal ontworpen zoutlampen - nog steeds verkrijgen op de kerstmarkt! Als je langer blijft, kun je ook in hun zoutmuseum en -spa terecht.

9 - Lüttje Lage in Hannover!

Naast de winterse charme van de romantische stadjes moet je beslist ook even stoppen in Hannover zelf. Hier kun je je rondje Nedersaksen afsluiten met een bezoek aan de WinterZoo, het ‘Wishing Well Forest’ én een laatste lokale speciliteit proeven: Lüttje Lage. Het drankje is een combinatie van schnapps en bier en is de officiële feestdrank voor de Hanoveranen.

Extra – VW Currywurst in Autostadt Wolfburg

In Autostadt Wolfsburg zullen je ogen vooral op auto’s gericht staan. Maar van auto’s turen krijg je honger. Tijdens de kerstperiode kan je in Autostadt je honger stillen door een speciale “Volkswagen Currywurst” te eten. Eens je maag weer gevuld is, staat er een heus winterdorp met professionele schaatsers op je te wachten.

Praktisch

Wie deze kerstperiode richting Nedersaksen wil trekken, kan de verschillende kerstmarkten op volgende data bezoeken:

  • Braunschweig: 23/11 – 29/12
  • Celle: 24/11 – 27/12
  • Göttingen: 23/11 – 28/12
  • Goslar: 23/11 – 30/12
  • Hameln: 23/11 – 23/12
  • Hannover: 22/11 – 23/12
  • Hildesheim: 24/11 – 26/12
  • Lüneburg: 23/11 – 23/12
  • Wolfenbüttel: 22/11 – 23/12
  • Winterdorp Autostadt: 25/11 – 08/01 
Over Sound of C

Sound of C is een Belgisch full service PR bureau voor de toeristische sector. Al sinds 2012 zijn we actief voor toeristische diensten, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere toeristische ondernemingen. Enkele van onze klanten: de toeristische diensten van Kroatiƫ, Aruba, Antwerpen, Mechelen, Brugge, Thailand, Hannover, Diest, Rijnland-Palts, Sunny Cars, Corendon en Interhome. Sinds 2016 organiseert Sound of C ook het grootste toeristische blogger event in Belgiƫ, Bloggers UTD - the travel gathering.

Sound of C
Koning Albertstraat 76 1A
3290 Diest