Skip to Content

Belg boekt lastminutevakantie gemiddeld 34 dagen van tevoren

Vlaming boekt 5 dagen vroeger dan Waal

Het vakantieseizoen is in volle gang. En ook al boeken mensen steeds vroeger hun vakantie, last minute je vakantie vastleggen is nog steeds populair. Gemiddeld doen Belgen dat 34 dagen voor vertrek. Toch zijn er nog verschillen merkbaar tussen mannen en vrouwen en tussen Vlamingen en Walen.  Dat blijkt uit een analyse van bijna 6500 lastminuteboekingen die tussen 2015 en 2017 bij touroperator Corendon zijn gemaakt.

Vlamingen boeken hun lastminutevakantie gemiddeld 35,6 dagen voor ze op reis vertrekken, dat is 1,6 dagen eerder dan het nationale gemiddelde van 34 dagen. Ten zuiden van de taalgrens boeken Waalse vakantiegangers dan weer wat dichter bij hun vertrekdatum, gemiddeld zo’n 30 dagen voordien. Vlamingen boeken hun lastminutevakantie dus gemiddeld 5 à 6 dagen eerder dan de Waalse reizigers.

Mannen boeken later dan vrouwen

Ook tussen mannen en vrouwen zijn er heel wat verschillen. Zo blijkt uit het lastminuteonderzoek van Corendon dat een Vlaamse man, met gemiddeld 35,3 dagen, bijna een dag later zijn vakantie vastlegt dan een Vlaamse vrouw. Met een gemiddelde van 29,4 dagen voor vertrek boekt de Waalse man het meest last minute.

Favoriete lastminutezonbestemming: Turkije

Ongeveer zeven op de tien Vlamingen boeken een lastminutezonvakantie naar Turkije. Daarnaast is ook Griekenland een populaire lastminutebestemming (14,7%). Spanje staat op de derde plaats (6,8%). Opvallend is dat Spanje en Griekenland bij de Walen iets minder populair zijn, driekwart kiest vaker voor Turkije als lastminutebestemming.

Verschillen per bestemming

Vakantiebestemmingen buiten de Europese grenzen worden gemiddeld 10 dagen eerder geboekt dan vakanties in Europa. Opvallend is dat Vlamingen, naast Cyprus (30,5 dagen) en Turkije (33,4 dagen), het meest last minute boeken naar Macedonië (33,9 dagen). Walen boeken het meest last minute naar Italië, dat doen zij gemiddeld 12 dagen voor vertrek.

Trend: Vakanties worden langer van tevoren geboekt

Het gemiddeld aantal dagen dat een vakantie op voorhand geboekt wordt, stijgt de afgelopen jaren. Deze trend lijkt zich door te zetten. Werd een lastminutezonvakantie in 2015 nog gemiddeld 13,9 dagen van tevoren vastgelegd, was dit in 2016 al 32 dagen en dit jaar zelfs 39,4 dagen voor vertrek.

Meer informatie over dit onderzoek vindt u op https://www.corendon.be/last-minute-zonvakanties-belgie 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Mocht u deze informatie willen gebruiken, willen wij u vriendelijk vragen om naar de bron van het onderzoek te verwijzen.

Over Corendon

Corendon is een snelgroeiende en toonaangevende touroperator, luchtvaartmaatschappij en hotelketen op de Belgische en Nederlandse markt. Corendon staat voor no-nonsense en de beste prijs-kwaliteitsverhouding. In 2015 verzorgde Corendon met veel plezier de reis voor meer dan 750.000 vakantiegangers naar tientallen zonbestemmingen binnen en buiten Europa. Onder Corendon vallen: Corendon Vliegvakanties, Corendon Airlines, Corendon Hotels & Resorts, Corendon Foundation, Corendon Groups & Incentives, GOfun jongerenreizen, Stipreizen, Maris Life en Karin’s Choice. De slogan van Corendon luidt: Altijd de beste vakantiedeals! 

 

Contacteer ons
Over Sound of C

Sound of C is een Belgisch full service PR bureau voor de toeristische sector. Al sinds 2012 zijn we actief voor toeristische diensten, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere toeristische ondernemingen. Enkele van onze klanten: de toeristische diensten van Portugal, Kroatiƫ, Thailand, Aruba, Mechelen, Noord-Brabant, Hannover en Diest alsook reisorganisaties Sunny Cars, Corendon, Interhome en Beaujean Vacances. Sinds 2016 organiseert Sound of C ook het grootste toeristische blogger event in Belgiƫ: The Belgian Travel Blog Awards.

Sound of C
Koning Albertstraat 76 1A
3290 Diest