Skip to Content

250 kunstenaars bouwen grootste crematorium ooit als eerbetoon aan koning Bhumibol

Van 25 tot en met 29 oktober zullen de koninklijke crematie cermonies voor Koning Rama 9 plaatsvinden. Tijdens die vijfdaagse ceremonie zal ook het crematorium worden ingewijd dat door 250 meester ambachtslieden werd gebouwd om de koning der koningen te eren. Koning Bhumibol overleed vorig jaar op 13 oktober nadat hij zeventig jaar lang had geregeerd.

De meester ambachtslieden van het departement Traditionele Kunsten, dat al 235 jaar de Thaise traditionele kunsten wil in stand houden, hebben zich het afgelopen jaar met hart en ziel ingezet voor het grootste crematorium ooit en werkten bijna non-stop verder om dit bouwwerk tijdig te voltooien als eerbetoon aan hun overleden koning. Het bouwwerk is 50 meter hoog en 70 meter breed, in overeenstemming met de 70 jaar van koning Bhumibols regeerperiode. Daarmee is het crematorium tevens het hoogste sinds Koning Rama 5’s begrafenis in 1911.

Het ontwerp werd 24 uur na de dood van de koning getekend. Het imiteert de Phra Sumera Berg, het boeddhistische centrum van het universum en de hoogste hemel op aarde, waarvan geloofd wordt dat de ziel van Koning Bhumibol er de eeuwige rust zal vinden. Phra Narai werd zo gebeeldhouwd dat het aan de koning zou doen denken.

De kunstenaars kregen exact negen maanden om het ontwerp tot leven te brengen. Normaal zou het drie jaar duren om een project van deze schaal te voltooien. Er zijn 600 individuele sculpturen om elke laag van het crematorium te versieren: van mythische dieren tot engelen en goden. Elke richting van het crematorium wordt bewaakt door een heilig dier. Olifanten zullen het noorden beschermen, tijgers het oosten, paarden het westen en koeien het zuiden.

In het centrum van het crematorium staan de koninklijke urne en de kist. Ze zijn gemaakt van geurig sandelhout uit het Kui Buri Nationaal Park. Het hout is voorbehouden voor koninklijke ceremonies. Het is delicaat en moet geduldig uitgehouwen worden. Elke decoratie is laagje voor laagje samengesteld. De garoeda, een mythische vogel die half mens half adelaar is, zou de ziel van King Bhumibol naar de hemel vervoeren.

Contacteer ons
Over Sound of C

Sound of C is een Belgisch full service PR bureau voor de toeristische sector. Al sinds 2012 zijn we actief voor toeristische diensten, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere toeristische ondernemingen. Enkele van onze klanten: de toeristische diensten van Portugal, Kroatiƫ, Thailand, Aruba, Mechelen, Noord-Brabant, Hannover en Diest alsook reisorganisaties Sunny Cars, Corendon, Interhome en Beaujean Vacances. Sinds 2016 organiseert Sound of C ook het grootste toeristische blogger event in Belgiƫ: The Belgian Travel Blog Awards.

Sound of C
Koning Albertstraat 76 1A
3290 Diest